Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Οι ελιές μας, το δικό μας ελαιολάδο


Την ανάρτηση αυτή την παλεύω πολύ καιρό τώρα. 

Να ξεκινήσω να γράψω επιστημονικά; Να ξεκινήσω να γράφω πολύ απλά και κατανοητά;

Τελικά σκέφτηκα να μιλήσω πολύ απλά για να μπορείτε και εσείς να εξηγήσετε στα παιδιά σας όλα αυτά που θα διαβάσετε
Αρχικά να σας πω ότι η ανάρτηση αυτή ξεκίνησε όταν η δασκάλα του νηπιαγωγείου μας, μου ζήτησε να κάνω μια απλή παρουσίαση της ελιάς και πως βγάζουμε το πολύτιμο ελαιόλαδο.
είχα τόσο άγχος που έπρεπε να απευθυνθώ σε 4 χρόνα και 5 χρόνα.
Τελικά όμως η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική και την λάτρεψα. Φυσικά θα την ξανά έκανα.


οι ελιές μας ήταν στο χωράφι και με πολύ κρύο πηγαίναμε για πολλές μέρες και μαζεύαμε. 



άλλες μαύρες άλλες πράσινες άλλες λαδωμένες, με λινάτσα και χτενακια η δουλειά ξεκίνησε


και όσο περνούσε η ώρα οι ελιές έπεφταν πάνω στη λινάτσα και γέμιζε






διάσπαρτες ελιές πάνω στη λινάτσα ξεχύθηκαν




όταν τελειώναμε το δέντρο συγκεντρώναμε τις ελιές και τις βάζαμε στα τελάρα



και κάθε απόγευμα φορτώναμε τις κλούβες στο αγροτικό και πηγαίναμε στο ελαιοτριβείο
και έτσι ξεκινούσε η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου 




Διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου
1.παραλαβή ελαιοκάρπου
2.απομάκρυνση φύλλων και αντικειμένων(πέτρες,ξύλα,κ.α)

















3.σύνθλιψη ελαιοκάρπου
4.ζύμωση ελαιοκάρπου(σε σταθερή πάντα θερμοκρασία)





5.εξαγωγή υγρών και στερεών υλών(στο τέλος του βίντεο θα δείτε την στερεά ύλη-ελαιοπυρήνας που εξάγεται απο την ελιά-κουκούτσι)


6.φιλτράρισμα και διαχωρισμός ελαιολάδου και νερού(επίσης σε σταθερή θερμοκρασία προς αποφυγή κακής ποιότητας ελαιολάδου)






7.παραλαβή ελαιολάδου από τον παραγωγό έτοιμο προς κατανάλωση






Μετά την παραλαβή του ελαιολάδου απο το ελαιοτριβείο να το φυλάμε σε μέρος δροσερό και πάντα με το καπάκι κλειστό-βιδωμένο για να μην παίρνει αέρα.Το οξυγόνο ανεβάζει την οξύτητα του ελαιόλαδου.Υπό αυτές τις συνθήκες το ελαιόλαδο μπορεί αν καταναλωθεί εώς και 1,5 με 2 χρόνια.






video

και μετά από όλα αυτά που εξήγησα στα παιδιά δοκιμάσαμε όλα τα αγαθά που μας προσφέρει η ελιά








Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις