Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Το πότισμα των φυτών μας όσο είμαστε διακοπές



Ότι φέτος ασχολήθηκα και ασχολούμαι τόσο πολύ με τα λουλούδια μου, τι να σας πω, ούτε εγώ με αναγνωρίζω μερικές φορές. Δείτε πως μετέτρεψα το μπαλκόνι μου για όσους με διαβάζετε πρώτη φορά και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πως μεγάλωσαν τα λουλούδια μου 

Tο ξέρετε, ότι γυρνάω από μικρές εξορμήσεις μιας ημέρας και δυο και πρώτα κοιτάω τα λουλούδια μου και μετά τακτοποιώ τις βαλίτσες μου;
Καλέ ναι, μη γελάτε
Όμως αυτή η ανάρτηση γεννήθηκε, γιατί όσο ήταν Απρίλιος -  Μάιος μπορούσα να αποδράσω για διήμερα. Έλα όμως που με το που μπήκε ο Ιούνιος το πότισμα των φυτών μου είναι καθημερινό και όχι 2 φορές την εβδομάδα.
Έτσι σκέφτηκα κάποιους τρόπους-λύσεις για να σώσω τα λουλούδια μου, αλλά και να μπορώ να φύγω μέσα στο καλοκαίρι πολύ περισσότερο. Όμως σκέφτηκα πολλούς τρόπους, αλλά οι περισσότεροι πάτωσαν αμέσως.

Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους που σκέφτηκα και ίσως να μου προτείνετε και εσείς κάποια λύση





Τι κάνουμε όταν θέλουμε να φύγουμε για διακοπές και…
λυπόμαστε τα φυτά στο μπαλκόνι ή την ταράτσα μας, που θα μείνουν απότιστα όσο εμείς λείπουμε; Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος και η καχυποψία η λύση του να εμπιστευτούμε το κλειδί σε κάποιον μακρινό συγγενή, φίλο ή ακόμα και φιλικό γείτονα δεν φαίνεται να είναι η πιο ενδεδειγμένη… Ούτε, βέβαια, μπορούμε να αφήσουμε και τα φυτά μας στη μοίρα τους, είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν ανάγκες και πριν το κάνουμε θα ήταν καλό να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους και να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε να έχουμε τέτοια μεταχείριση… Μερικές πρακτικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά σας σε καλή κατάσταση όσο λείπετε, χωρίς να χρειάζεται να υποχρεωθείτε σε κάποιον, ούτε και να ανησυχείτε για το σε ποια χέρια μπορεί να έχουν… κατρακυλήσει τα κλειδιά του σπιτιού σας.
Το κλασικό αυτόματο πότισμα το σκέφτηκα αλλά είπα όχι βρε παιδί μου για 20 γλάστρες να κάνω και αυτόματο πότισμα. Είναι όντως Η πιο ενδεδειγμένη λύση του αυτόματου ποτίσματος. Φυσικά η εγκατάστασή της απαιτεί όχι μόνο κάποια δαπάνη, αλλά και το να έχετε ανοιχτό τον γενικό του νερού όσο λείπετε, κάτι που δεν ενδείκνυται για μακροχρόνιες απουσίες. Με το αυτόματο πότισμα, πάντως, ξενοιάζετε για τα φυτά σας, αρκεί να έχετε ρυθμίσει σωστά τους χρονοδιακόπτες και να βεβαιωθείτε πριν φύγετε ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς την παρουσία σας, οπότε είναι καλό να το τοποθετήσετε από την παραμονή της αναχώρησής σας.
Self-service γλάστρες αυτο μου το πρότεινε μια φίλη μου, στη  αρχή ενθουσιάστηκα αλλά αν είχα 3 γλάστρες θα το έκανα. Τώρα θα μου φύγουν πολλά χρήματα για να αγοράσω Self-service γλάστρες  , έτσι απέρριψα και αυτή τη πρόταση. Σιγουρα όμως Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες με φιτίλι είναι μια άλλη λύση, κυρίως για τα φυτά που είναι πολύ ευαίσθητα και διατηρούνται ελάχιστα χωρίς νερό. Τέτοιες συσκευές και φιτίλια υπάρχουν σε διάφορες παραλλαγές στην αγορά, αρκεί να αφήσετε ένα απόθεμα νερού ικανό να τα συντηρήσει για μερικές εβδομάδες. Θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός λειτουργεί στον τύπο χώματος που έχετε τοποθετήσει. Το χώμα πρέπει να είναι σε μέτρια πυκνότητα.
Η λύση της μπανιέρας δεν χωράνε τόσες γλάστρες στη μπανιέρα και σκέφτομαι το κουβάλημα από το μπαλκόνι μέσα στο σπίτι  Αν θα λείψετε για λίγες ημέρες, αρκεί να τα ποτίσετε πρώτα καλά και να τα καλύψετε μ’ ένα πλαστικό, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία. Αν η απουσία σας είναι πιο μακροχρόνια γεμίστε την μπανιέρα (2-3 εκατοστά ύψος) με νερό και τοποθετήστε εκεί τις γλάστρες, κατά προτίμηση πάνω σε κάποια βάση, κάποιο τελάρο κτλ., ώστε να διατηρούνται πάντα δροσερά.
Προσοχή στα ... ξένα χέρια
Αν  έχετε αποφασίσει να εμπιστευθείτε τα κλειδιά σε κάποιο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης σας, να γνωρίζετε ότι έχει τη συνήθεια να τα…παραποτίζει, επειδή δεν θέλει να τα αφήσει αφρόντιστα μέχρι την επόμενη επίσκεψή του (η οποία μάλλον δεν ξέρει πότε θα είναι). Το υπερβολικό πότισμα σε ορισμένα ευαίσθητα φυτά έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το να μην είχαν ποτιστεί καθόλου.
Delivery σε φίλους
Υπάρχει και μια λύση που απαιτεί μεν κάποια κούραση παραπάνω, αλλά είναι ενδεδειγμένη. Μεταφέρετε τα φυτά σας ή, τέλος πάντων, αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία, στο σπίτι ενός φίλου, ώστε να τα φροντίζει μαζί με τα δικά του. Έτσι γλιτώνετε το να του δώσετε τα κλειδιά του σπιτιού σας, αλλά τον γλιτώνετε και από τον κόπο να επισκέπτεται κάθε τόσο το σπίτι σας.




Ταπεράκια, λεκάνες, μπωλάκια, κουβάδες, εν ώρα εργασίας

Προστασία από τον ήλιο
Τοποθετούμε τα περισσότερα φυτά μας σε χώρους όπου δεν υπάρχει ήλιος, ώστε να χρειάζονται λιγότερο νερό όταν ποτίζονται. Το υπόγειο είναι ιδανική λύση εφ’ όσον έχουμε χώρο, επειδή είναι συνάμα και δροσερό, εκτός του ότι έχει χαμηλότερο φωτισμό. Ένα φυτό έχει λιγότερες ανάγκες σε νερό αν διατηρείται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.


τελευταία λύση αυτή που εφάρμοσα εγώ είναι να βγάλετε όλα τα ταπεράκια , ταψιά λεκάνες κατσαρόλες που έχετε και να βάλετε τις γλάστρες εκεί μέσα και να τις γεμίσετε με νερό. Θα σας κρατήσουν σίγουρα μέχρι και 4 ημέρες. Παρά πάνω όχι. Εβαλα και μια κουβέρτα στο μπαλκόνι να μην τις βλέπει καθόλου ο ήλιος. Και έτσι όταν επέστρεψα όχι μόνο δεν ξεράθηκαν αλλά το χώμα ήταν υγρό και το χρώμα των λουλουδιών ήταν πιο ζωντανό γιατί εκείνο το διάστημα που έλειπα δεν τις έβλεπε ο ήλιος


Αν έχετε εσείς κάποιο άλλο τρόπο που δεν τον ξέρω , θα χαρώ να τον διαβάσω





Γιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις