Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας

Μεσα  Νοέμβρη και ο καιρός παίζει μαζί μας. Μια ζέστη μια κρύο, μια αστραπές και βροντές. Και όπως ήταν φυσικό αρρωστησαμε όλοι μας. Ο Γιάννης περισσότερο από όλους μας, 10 μέρες στο σπίτι ήταν, ίσα ίσα που είπαμε ότι ξεκινήσαμε παιδικό, αρρώστησε.

Από το πρωί στο σπίτι, δημιουργούμε ιστορίες, με λύκους και δράκους. Παίζουμε με παζλ και αυτοκινητάκια και τα απόγευμα φτιάχνουμε φαγητά και γλυκά, μαζί με το Γιάννη, παρακολουθώντας αλλά συγχρόνως βοηθώντας με όταν του ζητήσω να μου φέρει κάποια πράγματα την ώρα που μαγειρεύω,.


Προχτές αποφάσισα να φτιάξω Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας, η συνταγή σίγουρα υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, αλλά εγώ θα σας δείξω πως τα φτιάχνω εγώ.






Θα ξεκινήσω με τα υλικά, Πήρα μεγάλη ποσότητα κιμά, 1.5 κιλό γιατί ήθελα να φάμε και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ το ίδιο φαγητό .


Τα υλικά για την δική μου συνταγή είναι περίπου για 50 με 60 σουτζουκάκια για 3 άτομα


κιμάς μοσχαρίσιος: 1000 γρ.


κιμάς χοιρινός : 500 γρ.


κρεμμύδι: 1 μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη


σκόρδο: 3 σκελίδες, τριμμένο στον τρίφτη


αυγό: 2 χτυπημένα


φρυγανιά τριμμένη, περίπου 8 κουταλιές της σούπας


μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος


αλάτι: όσο θέλετε


άσπρο πιπέρι: φρεσκοτριμμένο


μαύρο πιπέρι :φρεσκοτριμμενο


κύμινο: 1 κουταλάκι κοφτό


θυμάρι, μια κουταλιά της σούπας


ρίγανη μια κουταλιά της σούπας


ένα φλιτζάνι του καφέ κρασί,



για το τηγάνισμα ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού για το τηγάνισμα





Για τη σάλτσα ντομάτας


χυμός ντομάτας: 500 γρ., συμπυκνωμένος


2 ντομάτες τριμμένες στο τριφτη


ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι τσαγιού


κρεμμύδι: 1 μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη


σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένο


μαϊντανός: 2 κουταλιές σούπας, ψιλοκομμένος


βασιλικός: 1 κουταλιά σούπας, ψιλοκομμένος


μπαχάρι: 2 κόκκους


ζάχαρη: λίγη


γαρίφαλο: 8 κομμάτια


διάφορες χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες


Εκτέλεση


Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια - και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα για να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών. Κατόπιν πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί, όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.



Για τη σάλτσα ντομάτας αχνίζετε το κρεμμύδι σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να μαλακώσει. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέτετε τα μυρωδικά, το χυμό ντομάτας, το μπαχάρι, λίγη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρειαζόμαστε για την σάλτσα.


Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε μέσα ένα ένα τα σουτζουκάκια, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξει η σάλτσα και να εξατμισθούν τα υγρά.


την πρώτη φορά ξέχασα να βάλω αρκετό νερό στη σάλτσα και είχε γίνει πολύ πηχτή με αποτελεσμα δεν μπορούσα να απλώσω ομοιόμορφα την σάλτσα μετά στο πιάτο. 

<<μικρο το κακό>>.




Σερβίρετε τα σουτζουκάκια με , ρύζι



Ένα ωραίο και χορταστικό πιάτο, ένα φαγητό που δεν στεγνώνει την επόμενη ημέρα λόγω σάλτσας και φυσικά τρώγεται και κρύο.   Το απολαύσαμε και το τρώγαμε 2 ημέρες.


 Γιώτα

2 σχόλια:

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις