Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Παραδοσιακό τζατζίκι


Το πιο αγαπημένο ορεκτικό, εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, που το σερβίρουμε κυρίως συνοδεύοντας ψητά κρεατικά. Μπορούμε να το σερβίρουμε και αλειμμένο πάνω σε ψωμί, σαν μεζέ για το ούζο ή το τσίπουρο.
Ανάλογα με τα γούστα μας, προσθέτουμε, ή αφαιρούμε όποιο υλικό θέλουμε.
Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι' αυτό παλιότερα το έλεγαν καμιά φορά "σατζίκι". Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, "σακούλας" όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο.



Στο μεσημεριανό μας , εμείς θέλουμε εκτός από την σαλάτα μας και ένα άλλο συνοδευτικό, συνήθως αλοιφή!

Τώρα έχει καλοκαιριάσει το δροσερό γιαούρτι ΄΄τραβιεται΄΄ πολύ στο μεσημεριανό μας! Έτσι προχτές πήγα σούπερ μάρκετ πήρα ένα κεφάλι σκόρδο, 2 μεγάλα αγγούρια, αλλά τελικά χρειάστηκα μόνο το ένα, μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό ένα ματσάκι άνηθο.Τα υπόλοιπα τα είχα, και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία. Πάμε να δούμε συγκεντρωμένα τα υλικά που χρειαζόμαστε


Υλικά

• 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
• 1 αγγούρι
• 5 σκελίδες σκόρδο τριμμένες ή χτυπημένες με λίγο αλάτι στο γουδί
• ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
• λίγο πιπέρι
• λίγο άνηθο (προαιρετικά) Εγώ έβαλα το μισό ματσάκι
• 3 - 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 2 - 2½ κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό



Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το αγγούρι, κι αν θέλουμε το καθαρίζουμε, ή το τρίβουμε με τη φλούδα.
Για μένα, είναι καλύτερα να αφήσουμε περίπου τη μισή φλούδα.
Παίρνουμε 5 σκελίδες σκόρδο και της τρίβουμε και αυτές
Έπειτα, σφίγγουμε το τριμμένο αγγούρι με τα χέρια, ανάμεσα στις παλάμες μας, για να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται. Εγώ συνήθως το αφήνω ρίχνοντας λίγο αλάτι σε ένα τρυπητό μπολ για μια ώρα περίπου ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά.



Βάζουμε σ΄ ένα μπολ το γιαούρτι, προσθέτουμε καλά ανακατεμένα το αγγούρι και το σκόρδο και τα ενσωματώνουμε.
Προσθέτουμε, τον άνηθο, το αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, (την άλλη μέρα είναι ωραιότερο), ώστε να ενωθούν οι γεύσεις του και να σφίξει.
Το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ελαιόλαδο και 2 - 3 ελιές στη μέση, ή ένα κλαδάκι άνηθο.

Πανεύκολο!

                          




Φιλικά Γιώτα

1 σχόλιο:

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις