Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Αφράτα κεκάκια

Το πρώτο γλυκό που φτιάχνει μια νοικοκυρά όταν μαθαίνει να ασχολείται με την κουζίνα είναι σίγουρα το κέικ. Δεν ξέρω γιατί ,αλλά και εγώ όταν μπήκα στη κουζίνα και αποφάσισα να φτιάξω πρωτη φορά  γλυκό τελικά ήταν το κέικ! Τότε όμως είχα άλλη συνταγή με τα ίδια υλικά αλλά με μια μικρή διαφορά! Αυτή η μικρή διαφορά θα αποκαλυφθεί σήμερα για το πιο αφράτο κέικ ή για τα πιο αφράτα κεκάκια


Η συνταγή του είναι απλή και εύκολη. Με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι  γίνεται γρήγορα και είναι ιδανικό για το πρωινό, τον απογευματινό καφέ και… τις ώρες της λιγούρας! Δεν θα μπορούσα να μην το μοιραστώ μαζί σας. Πάμε, λοιπόν, να το φτιάξουμε!



για τα υλικά που χρειαστήκαμε φτιάχνεις ένα κανονικό σε μέγεθος κέικ ή 70 περίπου κεκακια



Υλικά 

Για το κέικ:

5 αυγά

2 κούπες ζάχαρη

4 κούπες αλεύρι

1 φακελάκι μπέικιν

1 κούπα καλαμποκελαιο ή ηλιελαιο

1 κούπα γάλα  (ή μισή κούπα γάλα/μισή κούπα χυμό πορτοκάλι)

2 βανιλιες

Για το γλάσο:

2 κούπες άχνη

3-4 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους. Ρίχνουμε επίσης το λάδι. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα (ή χυμό πορτοκάλι). Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ ή παίρνουμε τα ατομικά φορμακια  Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 180 (εξαρτάται από το φούρνο μας. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρή)στη δική μου περίπτωση επειδή το έκανα στα χαρτάκια χρειάστηκαν μόνο 23 με 25 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί μετά ξεροψήνονται και μέσα είναι σκληρά! Από τα 23 λεπτά καλό είναι με την οδοντογλυφίδα να το ελέγχουμε 

Το γλάσο είναι προαιρετικό, προσωπικά όμως μου άρεσε πολύ! Σε ένα πιάτο βάζουμε την άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό  μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό, αλλά θέλει προσοχή να μη γίνει νερουλό και τρέχει όταν το απλώσουμε στο κέικ.

Για το γλασο έκανα πολλές παραλλαγές αυτή τη φορά για να δω ποια είναι η καλύτερη! Χώρισα το γλασο σε 4 διαφορετικά μπωλάκια και στο ένα έριξα χρώμα ζαχαροπλαστικής μπλε, κίτρινο και στο άλλο κουπάκι έριξα κακάο! Το κακάο μου άρεσε περισσότερο γιατί δεν έλιωσε καλά  και είχε μπιλάκια πάνω στο γλασο και δεν άφησαν χρώμα στα δόντια μας!Φυσικό χρώμα. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής μας άφησε μια μπλε απόχρωση στη γλώσσα και στα δόντια



Είναι γενικά μία βασική συνταγή που επιτρέπει πολλές παραλλαγές. Προσθέστε σταφίδες ή κομμάτια σοκολάτας ή ξύσμα πορτοκαλιού , η ένα κομμάτι φουντούκι, η μερέντα. Για να του δώσετε μία άλλη πινελιά.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!





Καλή επιτυχία,






Γιώτα

1 σχόλιο:

  1. Μμμμ μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!! Σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις