Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Εθνική Ελλάδος φέτος είναι η χρονιά σου


Τηλεόραση βλέπω σπάνια!!  Παλιά μου άρεσε πολύ! Τώρα με έχει κυριεύσει το ίντερνετ και η απίστευτη πληθώρα  του! Τηλεόραση βλέπω μόνο το βράδυ που θέλω να χαλαρώσω και αυτό είναι συνήθως μετά τις 9 ! Φέτος παρατηρείται το φαινόμενο να βλέπω 2 σήριαλ το πρώτο είναι μην αρχίζεις την μουρμούρα που το βλέπω από πέρυσι και το δεύτερο  εδώ και 2 μήνες ξεκίνησα να παρακολουθώ  είναι η  Εθνική Ελλάδος ! Είμαι φανατική και πιστή τηλεθεατρια του Καπουτζιδη! Από τις σαββατογεννημένες που  είναι από τις αγαπημένες μου σειρές,  Μετά σειρά έχει το <<πάρα πέντε που μου θυμίζει τα φοιτητικά μου χρόνια και που δεν θα ξεχάσω για το τελευταίο επεισόδιο του παρα πεντε Ιούνιος μήνα είχαμε εξεταστική και την επόμενη έγραφα 2 μαθήματα! Προτίμησα να δω το σήριαλ! Έκανα ένα κεφάλι καζάνι από το κλάμα>>! Και τώρα τείνει να γίνω ακόμη πιο φανατική μαζί του για την εθνική Ελλάδος ! Πραγματικά ένα έχω να πω… το ταλέντο αυτού του ανθρώπου αλλά και η νοοτροπία του είναι εξαιρετικη!!!Κατ' αρχήν, ο Γιώργος Καπουτζίδης έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται στα μέρη μας. Μετά την μεγάλη επιτυχία του Παρά Πέντε, δεν μιμήθηκε τον εαυτό του, άφησε να περάσουν 8 χρόνια και επανήλθε με ένα διαφορετικού ύφους σίριαλ.Να πω την αλήθεια περίμενα να δω έναν παρόμοιο ρολό από αυτούς που είχε υποδυθεί στις προηγούμενες σειρές του ! Όμως με εξέπληξε και αυτό είναι που με κεντρίζει πάνω του ! 

Κρίνοντας από τις 3 μέχρι τώρα σειρές του (Σαββατογεννημένες, Στο Παρά Πέντε και Εθνική Ελλάδος), το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι έχει φοβερή φαντασία (πρωτότυπες και οι 3 σειρές), δεν είναι υπεράνθρωπος ούτε το παίζει τέτοιος να γράφει κάθε χρόνο και ένα σηριαλ  copy paste σε σενάρια και χαρακτήρες), δουλεύει πολύ στις ιδέες του
(γι’ αυτό και η μεγάλη αναμονή) και προσπαθεί να δώσει βάθος στους χαρακτήρες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στο Παρά Πέντε αλλά στην Εθνική Ελλάδος ξεπέρασε τον εαυτό του. Στο θέμα της πρωτοτυπίας, ο τίτλος αναφέρεται στην προσπάθεια των πρωταγωνιστών να δημιουργήσουν την πρώτη εθνική ομάδα Κέρλινγκ, ενός αθλήματος παντελώς άγνωστου στην ελληνική κοινωνία και αταίριαστου με την ελληνική ιδιοσυγκρασία
Πιο σημαντικό, ότι μιλάει για όσα έχουν συμβεί για την πραγματικότητα που ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης: την ανεργία, τον ρατσισμό, τα λαμόγια, εκείνους που αντιστέκονται προσπαθώντας να βγάλουν το πιο δημιουργικό τους κομμάτι, τον πλανήτη του life style που έδυσε αφήνοντας πίσω του συντρίμια, για τον χρυσαυγίτη της διπλανής πόρτας, ή του σπιτιού σου, για εκείνους που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια όχι μόνο στις παγκόσμιες μέρες των ΑμεΑ αλλά καθημερινά, για όνειρα που ναυάγησαν, αλλά και στόχους που μπορούν να επιτευχθούν.


Η σειρά συνδυάζει άριστα το χιούμορ με γρήγορες και έξυπνες ατάκες που τον χαρακτηρίζουν, με τον προβληματισμό για ορισμένες καταστάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Αρπάζει από τον λαιμό 3 φλέγοντα θέματα του σήμερα, που η ελληνική τηλεόραση αποφεύγει να τα θίξει. Το πρώτο είναι η αυξανόμενη επιρροή ακροδεξιών λογικών (έως και νεοναζιστικών). Το ιδιαίτερο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν το παρουσιάζει με το πρόσωπο που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα αλλά το τοποθετεί μέσα σε μια ελληνική οικογένεια (σε κατεστραμμένο γάμο μεν αλλά επαρκώς λειτουργική, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου) στο πρόσωπο του πατέρα τραμπούκου  και του γιού που συμπαρασύρεται από τον ίδιο του τον πατέρα και από κακές παρέες. Στον αντίποδα, η μάνα της οικογένειας , όντας ολίγον χαζούλα αλλά καλόκαρδη, κάνει κρυφά παρέα με μια μαύρη, μια μουσουλμάνα και μια κινέζα, δείχνοντας το άλλο πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας που είναι φιλόξενο και φιλεύσπλαχνο.

Το δεύτερο θέμα που καίει  είναι αυτό των ατόμων με ειδικές ικανότητες που παρουσιάζεται από 2 πλευρές. Πρώτα, από την οικογένεια της χωρισμένης Σμαράγδας Καρύδη, της οποίας ο μικρός γιος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζει την κατάστασή του με αισιοδοξία και τόλμη. Χωρίς να υπερτονίζεται η αδυναμία του αντιμετωπίζεται από το σενάριο με προσοχή και ρεαλισμό. Χωρίς τραγικότητες ή ιδιαίτερες αναφορές. Μια δεύτερη αναφορά στο θέμα γίνεται από την πλευρά του προπονητή Γιώργου Καπουτζίδη, ο οποίος έχει σχέση με άτομο με ειδικές ικανότητες, που όμως προέκυψε από εντελώς διαφορετικές περιστάσεις, μετά από ένα ατύχημα. Εδώ παρουσιάζεται η αισιοδοξία και η θέληση για ζωή στον υπερθετικό βαθμό και δείχνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι.


Το τρίτο απαγορευμένο θέμα είναι η ομοφυλοφιλία μέσω του χαρακτήρα Γιώργου Καπουτζίδη. Αν και αρχικά δεν γίνονται νύξεις ότι ο χαρακτήρας είναι ομοφυλόφιλος, αυτό αποκαλύπτεται με έναν τόσο φυσιολογικό τρόπο  που ακόμα και ο πιο πουριτανός θεατής να μην προσβάλλεται και να το θεωρεί φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ειδικά λίγο αργότερα στη σειρά, όταν γνωρίζουμε κάποια πράγματα παραπάνω για την προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή, το σκηνικό έρχεται και δένει. Επειδή όμως  ο σεναριογράφος δεν εθελοτυφλεί παρουσιάζει και την άλλη πλευρά της ομοφυλοφιλίας μέσω ενός φίλου μιας άλλης πρωταγωνίστριας, της Κύπριας Μαριέλλας Σαββίδου. Την πλευρά του πιο ανάλαφρου και ολίγον τρελιάρη ομοφυλόφιλου που είναι 100% απελευθερωμένος σεξουαλικά.

Πώς τα κάνει όλα αυτά; Απλά, φυσιολογικά, όπως τα περιέχει όλα και η ζωή. Όχι σαν δράμα, αλλά σαν ουσία. Όχι σαν κωμωδία που ξεφωνίζει για να χαχανίσεις, αλλά σαν πικρός σαρκασμός. Αυτό δηλαδή που κάνουμε και οι άνθρωποι για να αντέχουμε: γελάμε με τις κακοτυχίες μας.


Εκλεπτυσμένο χιούμορ, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες, προσεκτικά επιλεγμένο καστ, πρωτοτυπία και κοινωνικός προβληματισμός για ακόμα μία φορά από τον εξαιρετικό Γιώργο Καπουτζίδη. Και το συμπέρασμα....ζήσε τη ζωή σου και τα όνειρά σου όπως εσύ θέλεις!!!!!!!!!Γιώτα

2 σχόλια:

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις