Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Η ιστορία μου...Το χωριό μου

σας είχα ξανά μιλήσει για την ιστορία μου αλλά μόνο με φωτογραφίες τώρα θέλω να σας πω την ιστορία του χωριού μου με κάποια λίγα λόγια! Πηγή από εδώ
Η Ορμύλια είναι κωμόπολη στο δήμο Σιθωνίας με 2.979 κατοίκους  Απέχει 7 χλμ. από την ακτή του Τορωναίου Κόλπου , 87 χιλιόμετρα από τηΘεσσαλονίκη και 27 από τον Πολύγυρο.Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαία Σερμύλη (ή Σερμυλία) ετσι ονομαζοταν παλια το χωριο μας βρισκόταν τρία περίπου χιλιόμετρα νότια από τη σημερινή Ορμύλια και συγκεκριμένα στο ύψωμα που λέγεται «Πλατιά Τούμπα»  Επίσης, στην περιοχή βρισκόταν και η αρχαία Καλλίπολη (σήμερα αρχαιολογικός χώρος). Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε στην περιοχή νόμισμα, το οποίο χρονολογείται από το 500 π.Χ. περίπου.

Η περιοχή ήταν Μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και από αυτήν την εποχή σώζεται ο ανεμόμυλος, που αποτελεί αξιοθέατο. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας ανήκε διοικητικά στο ναχιγιέ του Παζαργκιάχ και φορολογικά στο χάσι του Λόγγγου. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1818. Οι κάτοικοι της Ορμύλιας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Λάμπρος Μαυρουδή Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας επίσης, η Ορμύλια ήταν ο χώρος όπου αποβιβάστηκε ένοπλο σώμα απαρτιζόμενο από πρόσφυγες Μακεδόνες, το 1854, που είχε οριστεί από τον Όθωνα για να προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό. Ωστόσο, η εξέγερση αυτή συντρίφθηκε από τους Τούρκους. Επίσης, στον ίδιο τόπο αποβιβάτηκαν οι επικεφαλής της κρητικής εξέγερσης (1866-1869), Λεωνίδας Βούλγαρης και Καπετάν Γεωργάκης ο Μαδεμοχωριανός, η οποία επίσης απέτυχε και κατεστάλη από τους Τούρκους πριν καλά καλά ξεκινήσει.  Στο κτήριο του Δημαρχείου στεγαζόταν παλιά το Δημοτικό Σχολείο, που είχε οικοδομηθεί το 1909, με αυτοκρατορικό μονόγραμμα του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, με χρονολογία 1907.

Η Σερμύλη ήταν χτισμένη στο λόφο δίπλα από τη διασταύρωση.
Στα πολύ παλιά χρόνια υπήρχε ένα βασίλειο που ήταν χτισμένο πάνω σ' αυτόν τον λόφο. Εκεί κατοικούσε ο βασιλιάς και η οικογένειά του. Ρούμελης ήταν το όνομα του βασιλιά και είχε τρεις κόρες που τις έλεγαν Γερακίνα, Καλαμαριά και Σερμύλη.
Όταν οι κόρες του μεγάλωσαν, την Καλαμαριά την πάντρεψε και της έδωσε ένα μερίδιο απ'το βασίλειό του στα σημερινά χωριά Πορταριάς, Σημάντρων κτλ. Από τότε όλη η περιοχή ονομάστηκε Καλαμαριά και έτσι την αποκαλούν ακόμα και σήμερα.
Τη δεύτερη τη Γερακίνα την πάντρεψε και της έδωσε για μερίδιο την περιοχή της Γερακινής.
Την τρίτη τη μικρότερη την κράτησε κοντά του και όταν πέθανε έγινε βασίλισσα της περιοχής. Σ' αυτήν τη βασίλισσα οφείλει το όνομά της η αρχαία Σερμύλη.
προχτές που κατέβηκα στο χωριό είδα κάποιες φωτογραφίες που είναι πολύ παλιές ίσως και 100 χρόνια πίσω από το χωριό μας !Τις  έχουν σώσει και τις έχουν αναρτημένες στο Καπη του χωριού! Αποφάσισα να τις πάρω σε ψηφιακή μορφή ώστε να μπορώ να τις έχω και εγώ στο αρχείο μου! Όμως θέλω να σας δείξω μερικές          
           Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζετε τον Μίκη Θεοδωράκη ! 
Αυτή είναι η ιστορία μας και πραγματικά θέλω να την κρατώ μέσα μου και όσο μπορώ να δείξω στο παιδί μου τις φωτογραφίες όταν θα καταλαβαίνει σε μερικά χρόνια!   Θέλω να δει τις διαφορές, με το τώρα,  να δει που μεγάλωσε ο προπάππος του , ο παππούς του ο Γιάννης, και που μεγάλωσε η μαμά του, έστω και πιο σύγχρονα ,έστω και αυτά τα  18  χρόνια που έζησα εκεί! 


Σας χαιρετώ

Γιώτα
1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα Γιώτα,

    Τι ωραίες οι φωτογραφίες. Καλά κάνεις, να τις δείξεις στο γιο σου γιατί για τα μάτια του θα είναι μια άλλη, εντυπωσιακή, πραγματικότητα.

    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις