Όταν έχω εσένα, μπορώ να ονειρεύομαι ξανά, ανοίγω μες στη θάλασσα πανιά, και πιάνω μες στα χέρια μου, τον κόσμο να τον φτιάξω.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Η άγνωστη «Ελλάδα» του Μητροπάνου

Έξι τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου μένουν μέχρι σήμερα κλεισμένα στις 45 στροφές και δεν έχουν επανακυκλοφορήσει σε Lp ή Cd. Ανάμεσά τους και ένα πολύ ωραίο τραγούδι της ξενιτιάς σε στίχους Πυθαγόρα που έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα το 1979. Ακούστε το.

ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ΣΕ LP & CD ΤΡΑΓΟΥΔΙ) Η δισκογραφική πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου ξεκινά το 1967. Οι πρώτες εγγραφές του στην εταιρεία… Ελλαδίσκ (μετέπειτα Philips, Polygram κλπ), θα ατυχήσουν. Κι αυτό γιατί η «Χαμένη πασχαλιά» των Βασίλη Κουμπή και Δημήτρη Ιατρόπουλου, που γράφεται σε 45άρι μαζί με το «Στ’ Αναφιώτικα» των ίδιων δημιουργών, κόβεται από τη λογοκρισία της χούντας. H «Xαμένη πασχαλιά» ξαναβλέπει το φως της έκδοσης το 1982 στο Lp «15 Χασάπικα».Η επιτυχία έρχεται τελικά την ίδια χρονιά, το 1967, με τις αμέσως επόμενες ηχογραφήσεις του, σε τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, όπως η «Θεσσαλονίκη» σε στίχους του Ηλία Ηλιόπουλου... Μέχρι το 1971 ηχογραφεί σε δίσκους 45 στροφών μια σειρά τραγουδιών που ακούγονται, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, όπως εννέα συνθέσεις του Ζαμπέτα, ενώ πραγματοποιεί συνεργασίες με δημιουργούς, με τους οποίους δε θα ξαναβρεθεί στο μέλλον, αλλά θα μείνει στα δυο τραγούδια των 45 στροφών. Λυκούργος Μαρκέας και Πέτρος Πανταζής, Βασίλης Κουμπής και Κώστας Γεωργουσόπουλος, Θόδωρος Δερβενιώτης και Σπύρος Κεφαλόπουλος, Ζακ Ιακωβίδης, Χρήστος Μαρτίνος, Γιώργος Κοινούσης, ενώ το 1971 τραγουδά δυο κομμάτια του Άκη Πάνου. Oι περισσότερες από τις μέχρι τότε αλλά και από τις μεταγενέστερες ηχογραφήσεις του στις 45 στροφές εντάσσονται το 1995 στη συλλογή «Τα 45άρια Του Δημήτρη Μητροπάνου» και το 2006 στην κασετίνα των 5 cd’s «40 Χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος-Λαϊκά Τραγούδια Θα Λέω Μια Ζωή». Έξι τραγούδια είναι αυτά που μένουν μέχρι σήμερα κλεισμένα στις 45 στροφές και δεν έχουν επανακυκλοφορήσει σε Lp ή Cd. Ανάμεσά τους και ένα πολύ ωραίο τραγούδι της ξενιτιάς σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Χρήστου Μαρτίνου, που ηχογραφείται το 1968, με τίτλο «Ελλάδα μου, Ελλάδα μου», έχοντας στην πίσω όψη το τραγούδι «Πρώτη μου αγάπη» των ίδιων δημιουργών. Στο ηχητικό έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το «Ελλάδα μου, Ελλάδα μου»

http://www.ogdoo.gr/portal/audio.php?id=6858

Απολαυστε το

2 σχόλια:

  1. Μα τι υπέροχο post είναι αυτό με τον αγαπημένο σε όλους μας Δημήτρη Μητροπάνο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι καταπληκτικο τραγούδι, με τον αξεχαστο Δ. μητροπάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

Πρόσφατες αναρτήσεις